Oudere huizen worden vaak verkocht met een ouderdomsclausule. Deze clausule biedt de verkopers bescherming tegen aansprakelijkstelling door de kopers voor gebreken aan de woning. Ondanks een ouderdomsclausule is het mogelijk om de verkopers toch aansprakelijk te stellen voor gebreken aan de woning.
Vooral kopers van een oudere woning kunnen tegen mankementen aan de woning aanlopen die ze niet eerder opgemerkt hebben. Het kan gaan om kleine issues zoals een verrotte plank op het balkon, maar het kunnen ook grotere problemen zijn. Eén van de gevels staat bijvoorbeeld op instorten. Kopers kunnen de verkopers aansprakelijk stellen voor gebreken aan de woning, maar de ouderdomsclausule beperkt deze mogelijkheid sterk.
Wat is de ouderdomsclausule?
Volgens de clausule is de koper op de hoogte van de leeftijd van de woning en weet de koper dat hij hierdoor minder hoge eisen kan stellen aan de kwaliteit van de woning. De inhoud van de clausule kan verschillen, maar in hoofdlijnen komt het wat betreft de tekst en de doelstelling overeen. De ouderdomsclausule kan soms uitsluitend betrekking hebben op een onderdeel van het huis. De clausule richt zich bijvoorbeeld op de dakconstructie van de verkochte woning.
Komt een gebrek door ouderdom?
De ouderdomsclausule zorgt er niet voor dat de verkoper nooit aansprakelijk te stellen is. De mededelingsplicht geldt namelijk gewoon nog. Gebreken waar de verkoper van op de hoogte was vóór de verkoop, moeten gedeeld worden met de kopers. De verkoper is bijvoorbeeld ook nog aansprakelijk te stellen als een gebrek ontstaan is door bijvoorbeeld een recente verbouwing. In dat geval komt een gebrek namelijk niet door de ouderdom van de woning.
Kopers moeten extra alert zijn
Kopers die geconfronteerd worden met een ouderdomsclausule, moeten zich goed beseffen dat de clausule het aanzienlijk lastiger maakt om de verkopers aan te spreken voor gebreken die later pas blijken. Bij het aansprakelijk stellen van de verkopers moet je namelijk hard kunnen maken dat de verkopers het wisten of dat de clausule niet geldt in een bepaald geval.
Een bouwkundige keuring kan inzicht geven
Voordat je een woning koopt met een ouderdomsclausule in het koopcontract, moet je op je hoede zijn. Een bouwkundige keuring uit laten voeren is altijd een aanrader, maar in nog sterkere mate voor een oudere woning. Er kunnen gebreken zijn waar de verkopers ook niet van op de hoogte zijn en die jou in de toekomst veel geld gaan kosten. Ook met een bouwkundige keuring heb je nog steeds niet opgemerkte gebreken, maar er kunnen kostbare gebreken wel opgemerkt worden. Met een bouwkundige keuring kun je vervolgens ook weer met de verkopers in gesprek gaan over de gebreken. Mogelijk is er een lagere koopsom af te spreken.